• 200 g of 00 flour

  • 80 g of Dutch cocoa

  • 1 teaspoon of baking soda

  • 1/2 teaspoon salt

  • 140 g of soft butter

  • 175 g of brown sugar

  • 1 egg

  • 1 teaspoon of vanilla extract

  • 250m of milk

  • 120 g of icing sugar

  • 2 spoons of saba

March has been a long, hard, busy month… in my life there has been a great loss but also a pleasant new arrival. One of the thousand commitments that I complete today is the Saba gastronomic contest that I already told you about! On the razor’s edge comes my recipe. Looking at the others I saw how many bloggers have combined saba with meat or savory dishes, but I decided to use it to make sweets. The sweetness of saba contrasts with the bitterness of Dutch cocoa in these Amish-derived whoopie pies . Whoopie pies are a cross between soft pies and cookies. Taste them and your expression of surprise will be whoopie !

Preparation:

Unite in una ciotola di ingredienti secchi (farina, cacao, sale e bicarbonato di sodio) setacciandoli.

In un altro recipiente sbattete con una frusta il 80 gr di burro ammorbidito insieme allo zucchero di canna per circa 3 minuti. Unite poi l’uovo e l’estratto di vaniglia e montate per altri 2 minuti. Unite metà degli ingredienti secchi e del latte e sbattete finché il tutto non ha una consistenza morbida. Poi unite anche l’altra metà e amalgamate bene.

Su una teglia ricoperta di carta da forno mettete un cucchiaio di impasto per ogni pie, separando di circa 4 cm ogni pallina di impasto perché gonfierà in cottura. Infornate in forno caldo a 190° per circa 10 minuti o fino a quando toccando leggermente con il dito le pies vedete che sono morbide e ritornano su. Toglietele dal forno e dopo 5 minuti mettetele su una griglia a raffreddare.

In the meantime, prepare the saba frosting by whipping 60 g of soft butter and gradually adding the icing sugar. While whipping, add the spoonfuls of saba one by one and if the consistency seems too compact, add a drop of milk.

Build your whoopie pies by placing a spoonful of saba frosting in the center of each cocoa half, layer with another half and lightly press down until the frosting reaches the edges.