• 1/2 onion

  • 1 can of tomato pulp

  • Sardinian pecorino

  • 4 sheets of carasau bread or music paper

  • 2 eggs

Despite the numerous relatives scattered throughout Italy, my family has absolutely nothing Sardinian… Yet this Sardinian recipe has always been a recipe on our menu. A recipe that I loved as a child because you could “mess around” and no one told you that you shouldn’t play with food! this is exactly how you eat frattau bread , you make many alternating layers of carasau bread, tomato, pecorino, on top of a poached egg and mess it all up before eating it! Fast and fun… You can also prepare it together with the children!

Preparation:

Chop the onion and brown it in the bottom of a saucepan with a little oil. When it is golden, add the tomato pulp, salt and pepper and simmer to allow it to flavour. Grate the Sardinian pecorino.

Riempite una ciotola con dell’acqua calda e immergeteci velocemente dei pezzi abbastanza grandi di carta da musica in modo da ammorbidirli leggermente. In un piatto fondo dai bordi alti fate uno strato di carta da musica bagnata, metteteci qualche cucchiaio di sugo di pomodoro e una spolverata di pecorino grattugiato. Continuate ad alternare gli strati fino a farne circa 4 o fino a riempire il piatto.

In una pentola di acqua bollente salata, rompete un uovo e girate delicatamente evitando di romperlo. Dopo qualche minuto rimuovete l’uovo in camicia con una schiumarola e mettetelo sul piatto di pane frattau. Se il pane frattau nel frattempo si è raffreddato passatelo velocemente in forno o nel microonde per riscaldarlo, prima di metterci sopra l’uovo. Adesso rompete l’uovo e gli strati con la forchetta, pasticciate e assaggiate…